onze klanten

Premies Volksverzekeringen, wat zijn het?

23 maart 2017
Door:

Wat zijn premies Volksverzekeringen?

De premies volksverzekeringen zijn onderdeel van de loonheffing. De werknemer betaalt de premies via inhouding op het loon. De ingehouden loonheffing (de loonbelasting en de premies volksverzekeringen) draagt een inhoudingsplichtige in één bedrag af aan de Belastingdienst.

Welke premies zijn er?

De premies Volksverzekeringen bestaan uit:

  • premie Algemene OuderdomsWet (AOW)
  • Wet langdurige zorg (Wlz)
  • premie Algemene NabestaandenWet (ANW)

Voor wie?

Iedereen die in Nederland woont en inkomen uit werk en woning heeft, dient de premies volksverzekeringen te betalen. Dit geldt ook voor mensen die niet in Nederland wonen, maar wel werk in Nederland hebben. En voor mensen die in Nederland verzekerd zijn op grond van de EG-verordening of een verdrag inzake sociale zekerheid.

Je hebt inkomen uit werk en woning als je:

  • in loondienst werkt,
  • ondernemer bent,
  • freelance werkt,
  • een woning hebt, en/of
  • een uitkering ontvangt.

AOW, Anw en Wlz

De Algemene Ouderdomswet (AOW) zorgt ervoor dat iedereen die met pensioen gaat een inkomen heeft. Dankzij de Algemene nabestaandenwet (Anw) hebben mensen een inkomen nadat hun partner is overleden. En de Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die bijzondere ziektekosten maken.

Sociale Verzekeringsbank

De meeste volksverzekeringen worden uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank. De Wet langdurige zorg (Wlz) wordt uitgevoerd door de zorgkantoren die zijn verbonden aan de zorgverzekeraars.

Algemene Kinderbijslagwet

Naast bovengenoemde volksverzekeringen kennen we ook nog de Algemene Kinderbijslagwet (AKW). De AKW valt onder volksverzekeringen, omdat mensen er aanspraak op kunnen maken als ze verzekerd zijn. En er wordt niet getoetst op inkomen. Voor de AKW hoeft geen premie betaald te worden.

meer weten over sociale wetten en lonen?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0