oprichten vennootschap onder firma, hoe ?

22 juli 2020
Door:

Een vennootschap onder firma, oftewel VOF, oprichten is redelijk eenvoudig.

 1. Verzin samen met de andere oprichters een naam
 2. Doe onderzoek in het handelsregister of die naam uniek genoeg is
 3. Stel een vennootschapscontract op
 4. Bedenk van te voren goed wat de activiteiten van jouw onderneming zullen zijn, bedenk een zogeheten elevator pitch, kan je in 30 seconden vertellen wat jouw bedrijf gaat doen.
 5. Maak online een afspraak met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt
 6. Schrijf je in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in.

Je hoeft niet langs de notaris, er is geen akte van oprichting nodig en ga zo maar door. Ook het laten opstellen en publiceren van een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel is de meeste VOF’s niet verplicht, maar wordt wel aangeraden, omdat je alleen dan een goed overzicht en inzicht krijgt in het reilen en zeilen van jouw onderneming.

Wil je eerst nog wat meer weten over de vennootschap onder firma? Lees dan het kennisartikel “wat is een vennootschap onder firma?

e-book “starten van jouw eigen onderneming”

Als je meer wil weten over alle aspecten van het starten van jouw eigen onderneming, vraag dan gratis mijn e-book aan! Je krijgt dan ook een voorbeeld excel sheet toegestuurd om jouw eerste begroting te maken. Ook ontvang op onze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Hoe voprichten Vennootschap onder Firma erkoop je een vennootschap onder firma?

Een tijd na het oprichten van jouw vennootschap onder firma, komt er ook een moment dat je gaat nadenken over de verkoop dan jouw vennootschap onder firma.  TIP: zorg er eerst voor dat alle vennoten op één lijn zitten. Zorg er dus voor dat alle vennoten akkoord zijn met de verkoop. Dat is wel cruciaal. Dan is verkoop relatief eenvoudig. Helemaal als je in het vennootschapscontract al hebt rekening gehouden met dit moment. Alle activa en passiva en alle personeelsleden kunnen worden overgedragen naar de koper. Die bepaalt zelf of hij alles weer in een eenmanszaak (EZ), vennootschap onder firma of besloten vennootschap (BV) zet.

De verkoper betaalt belasting over stakingswinst

De verkopende partij, de VOF zal moeten afrekenen met de fiscus over de winst die wordt gerealiseerd. We noemen dit de stakingswinst. De stakingswinst is het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde. De stakingswinst vaststellen is erg ingewikkeld. Het is verstandig om dit  door een accountant te laten doen.  Lees mijn blog “5 tips om de juiste accountant te kiezen“. Die stakingswinst valt onder de inkomstenbelasting. Er is ook een stakingswinstaftrek die bedraagt maximaal (2020) 3.630 euro.  Deze aftrek mag een ondernemer maar één keer in zijn leven toepassen. Er zijn enkele situaties waarin je niet of niet in zijn geheel hoeft af te rekenen met de fiscus over de stakingswinst. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de onderneming overdraagt aan een nieuwe, lege BV.

 

TIP: De wetgeving rondom personenvennootschappen (VOF, CV en Maatschap) wordt in de komende jaren gewijzigd. Houd onze blogs dus in de gaten.

 

Hoe kan je stoppen met een vennootschap onder firma?

Een tijd na het oprichten van jouw vennootschap onder firma, komt er ook een moment dat je gaat nadenken over het beëindigen van jouw vennootschap onder firma. hierboven hebben we al kort wat aangegeven  hoe een verkoop kan verlopen, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Soms kan je niet anders dan stoppen en is verkoop geen optie, bijvoorbeeld omdat er geen koper te vinden is.

Als je dat wil met de Vennootschap onder firma, dan moet je:

 • Jouw klanten en leveranciers daarover informeren. Handig is dan ook om jouw klanten een alternatief aan te bieden. En als je dat slim speelt, krijg je nog een vergoeding van het bedrijf dat jouw klanten toegespeeld krijgt.
 • Heb je personeel in dienst, dan moet je die ontslaan en daar heb je een ontslagvergunning voor nodig. Die moet je aanvragen bij het UWV. Vergeet niet dat er een ontslagtermijn is van minstens 1 maand. Zie jouw CAO en individuele arbeidsovereenkomsten.
 • Schrijf je uit bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 • De KvK geeft jouw uitschrijving door aan de Belastingdienst. Die stuurt jou een beschikking voor een eventuele laatste BTW aangifte.
 • Je sluit de VOF administratie en je maakt een eindbalans op of laat dat doen.
 • Heb je een stille reserves of vervangingsreserves opgebouwd? Is er nog een voorraad die je in privé gaat gebruiken? Is er sprake van stakingswinst van de onderneming? Je zal over alles fiscaal moeten afrekenen met de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting.

TIP: Als je binnen een jaar een nieuwe onderneming start en jouw stakingswinst investeert in die nieuwe onderneming, dan hoef je in veel gevallen niet af te rekenen met de Belastingdienst over de stakingswinst. Vraag dit na bij jouw accountant.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Wij ondersteunen jou, samen met onze partners, ook op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten of hulp nodig bij oprichten van jouw BV?

Neem contact op voor meer informatie en ondersteuning

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0