Oprichten van een eenmanszaak, hoe?

13 juli 2020
Door:

Stappenplan oprichten eenmanszaak

Een eenmanszaak oprichten is relatief eenvoudig. Dit zijn de stappen:

 1. Verzin een naam
 2. Doe onderzoek in het handelsregister of die naam uniek genoeg is
 3. Maak online een afspraak met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt
 4. Bedenk van te voren goed wat de activiteiten van jouw onderneming zullen zijn en stel een zogeheten elevator pitch op, zodat je in 30 seconden kan vertellen wat jouw bedrijf gaat doen.
 5. Schrijf je in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in.

Je hoeft niet langs de notaris, er is geen akte van oprichting nodig en ga zo maar door. Ook het laten opstellen en publiceren van een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Door een jaarrekening op te laten stellen, dwing je jezelf namelijk om administratief de zaken op orde te hebben en dat vergroot jouw kans op succes aanzienlijk.

Als je alles wil weten over de verschillende aspecten van het starten van jouw eigen onderneming, vraag dan gratis mijn e-book aan! Je krijgt dan ook een voorbeeld excel sheet toegestuurd om jouw eerste begroting te maken én je schrijft je gelijk in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Hoe gaat de verkoop van een eenmanszaak?

eenmanszaak verkopen

Na het oprichten van jouw eenmanszaak zal je hopelijk nog vele jaren met succes kunnen ondernemen. Maar er kan een moment komen dat je overweegt om jouw bedrijf te verkopen. Dat is relatief eenvoudig. Alle activa en passiva en alle personeelsleden kunnen worden overgedragen naar de koper. Die bepaalt zelf of hij alles weer in een EZ, VOF of een BV zet.

De verkopende partij zal moeten afrekenen met de fiscus over de winst die wordt gerealiseerd. We noemen dit de stakingswinst. De stakingswinst is het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde. Die laatste zal wel door een accountant of een goede boekhouder moeten worden vastgesteld.  Dat is behoorlijk complex. Die stakingswinst valt onder de inkomstenbelasting. Er is ook een stakingswinstaftrek. Die bedraagt maximaal (2020) 3.630 euro.  Deze aftrek mag een ondernemer maar één keer in zijn leven toepassen. Er zijn enkele situaties waarin je niet of niet in zijn geheel hoeft af te rekenen met de fiscus over de stakingswinst. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de onderneming overdraagt aan een nieuwe BV of als je zelf komt te overlijden. Als je het bedrijf overdraagt binnen de familie, dan wordt er wel over de stakingswinst afgerekend met de Belastingdienst. Er gelden dan ook doorschuifregelingen, schenkingsrecht en andere zaken. Laat je goed informeren door een deskundige.

Hoe beëindig je jouw eenmanszaak?

Na het oprichten van jouw eenmanszaak zal je hopelijk nog vele jaren met succes kunnen ondernemen. Maar er kan een moment komen dat je overweegt om te stoppen met jouw bedrijf. Bijvoorbeeld omdat er geen koper is te vinden of geen familielid die de zaak wil overnemen. Als je geheel wilt stoppen volg dan dit stappenplan:

 • Jouw klanten en leveranciers daarover informeren. Handig is dan ook om jouw klanten een alternatief aan te bieden. Als je dat slim speelt, zit er misschien nog een verdienste voor jou aan van het bedrijf dat jouw klanten toegespeeld krijgt.
 • Heb je personeel in dienst, dan moet je die ontslaan. Daar heb je een ontslagvergunning voor nodig. Die moet je aanvragen bij het UWV. Denk daarbij ook aan de ontslagtermijn van minstens 1 maand. Zie jouw CAO en individuele arbeidsovereenkomsten.
 • Ontslaan van personeel veroorzaakt veel stress, vaak ook bij de werkgever. Zorg er voor dat jouw personeel positief over jouw onderneming blijft. Handel dus alles netjes en met respect af.
 • Schrijf je uit bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 • De KvK geeft jouw uitschrijving door aan de Belastingdienst. Die stuurt jou een beschikking voor een eventuele laatste BTW aangifte.
 • Je sluit de administratie en je maakt een eindbalans op of laat dat doen.
 • Heb je een oudedagsreserve opgebouwd? Is er nog een voorraad die je in privé gaat gebruiken? Is er sprake van stakingswinst bij verkoop van de onderneming? Je zal over alles fiscaal moeten afrekenen met de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting.

Wil je eerst nog wat meer lezen over de eenmanszaak? Lees dan het kennisartikel “wat is een eenmanszaak?

Als je overweegt om met een of meer partners een bedrijf te beginnen, lees dan alles over de vennootschap onder firma en over de besloten vennootschap.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

WIl je meer weten of hulp bij het oprichten van een eenmanszaak?

Neem contact op voor meer informatie en ondersteuning

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
bedankt voor uw aanvraag, het e-book wordt zo spoedig mogelijk toegestuurd!
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk word je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0