subsidies starters

Dit zijn de 8 meest bekende subsidies voor starters

2 april 2021
Door:

Ben jij net met jouw onderneming gestart? Ongetwijfeld dat wat extra financiering je goed zou uitkomen. Er zijn heel wat subsidies en regelingen vanuit de overheid waarvan je als starter kunt gebruikmaken. In dit blog vind je een overzicht met de acht meest bekende subsidieregelingen.

1. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang je een WW-uitkering en wil je het liefste jouw eigen bedrijf starten? Dat kan! Je hoeft daarmee helemaal niet jouw uitkering kwijt te raken.

Neem contact op met jouw contactpersoon bij het UWV. Hij of zij kan je alles vertellen over het starten vanuit de WW. Het is sowieso belangrijk om een goed ondernemingsplan te hebben. Die moet je namelijk pitchen bij het UWV. Meer hierover lees je in ons kennisartikel “starten vanuit een WW-uitkering”.

2. Bijstandverlening / subsidie aan zelfstandigen

Begin jij jouw bedrijf vanuit een uitkering? Check dan het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op financiering.

Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen:

 • bedrijfskapitaal of starterskrediet
 • aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden

Voorwaarden
Om gebruik te kunnen maken van de Bbz-uitkering moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • jaarlijks besteed jij 1.225 uur aan je bedrijf
 • jouw inkomen ligt onder het bijstandsniveau
 • de onderneming is levensvatbaar
 • je woont met meerdere volwassenen: de kostendelersnorm geldt
 • hulp via een bank of borgstellingsfonds is niet mogelijk

Ook geldt dat jouw vermogen en het inkomen van je partner meetellen.

Als je al langer onderneemt, kun je het bedrijfskapitaal als gift krijgen. Als starter kom je alleen in aanmerking voor een rentedragende lening tot € 37.398.

Meer hierover lees je in ons kennisartikel Starten met een bijstandsuitkering.

3. Starters- en zelfstandigenaftrek

De startersaftrek is een extra aftrek om het starten van een nieuw bedrijf te stimuleren. In de eerste vijf jaar van jouw onderneming kun je in totaal drie keer een extra bedrag van jouw winst aftrekken. In 2021 is dat bedrag vastgesteld op € 2.123.

Wat zijn de voorwaarden?

 • als ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek
 • in de vijf jaar voorafgaand aan het betreffende belastingjaar heb je niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek
 • je bent tenminste één jaar geen ondernemer geweest in de vijf jaar voorafgaand aan het betreffende belastingjaar

4. MKB-krediet of microkrediet

Kun je wel wat startkapitaal gebruiken? Misschien kom je in aanmerking voor een MKB-krediet. Deze subsidie van de overheid is eigenlijk een zakelijke lening tussen de € 50.000 en € 250.000. Liever een kleinere lening? Denk dan aan microkrediet.

De looptijd van het MKB-krediet is van 1 tot 10 jaar. In die periode los je elke maand af en betaal je rente.

Voor wie is het

 • starters en bestaande ondernemers
 • bedrijven met maximaal 250 medewerkers
 • zzp´ers

Meer hierover lees je in ons kennisartikel Bedrijf starten met een MKB- of microkrediet.

5. Borgstelling MKB-kredieten

Wil je een lening aanvragen? Maar lukt dat niet omdat je als ondernemer te weinig zekerheden hebt? De Borgstelling MKB-kredieten maakt het wel mogelijk! Met deze regeling kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand kunt krijgen.

Wat zijn de voorwaarden?

 • jouw onderneming bestaat drie jaar of langer
 • een maximale jaaromzet van € 50 miljoen
 • het totaal op jouw balans is maximaal 43 miljoen

Het maximale bedrag dat je via deze regeling kunt lenen is 1,5 miljoen euro. Waarschijnlijk dat jij en jouw bedrijf daar nog niet aan toe zijn. Vanaf een kredietbehoefte van € 266.667 kun je driekwart van de investering financieren met dit krediet. Anders is er een bovengrens van maximaal de helft van de kredietverstrekking. Leuk feitje: de overheid staat garant voor 90% van de kredietverstrekking.

6. Seed Capital Technostarters

Deze regeling is speciaal voor techstarters en creatieve bedrijven. Binnen Seed Capital Technostarters zijn er meer dan twintig fondsen waar deze ondernemers een beroep op kunnen doen. Bij de aanvraagprocedure maakt ieder fonds gebruik van specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke tech- of creatieve ondernemer het fonds investeert.

Meer hierover lees je in ons kennisartikel Bedrijf starten met seed capital.

7. Rabobank Stimuleringskapitaal

De Rabobank biedt startende, groeiende en innoverende ondernemers een achtergestelde lening met het Rabobank Stimuleringskapitaal. Je kunt een krediet van maximaal € 150.000 krijgen. Met dit bedrag mag je maximaal 50% van de investering voor jouw onderneming bekostigen.

8. Erasmus for Young Entrepreneurs

Ben jij een jonge ondernemer? Kijk dan eens naar het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dat bied je de mogelijkheid om werkervaring in een ander EU-land op te doen. Je werkt dan zes maanden in een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer.

Meer weten over ondernemen?

Lees meer

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0