afschaffing levensloopregeling

Dit moet je weten over de afschaffing van de levensloopregeling

26 februari 2021
Door:

Heeft jouw werknemer levenslooptegoed dat hij nog niet heeft opgenomen? Dit jaar is het fictieve genietingsmoment vervroegd van 31 december 2021 naar 1 november 2021. Na 31 oktober 2021 heb jij als werkgever dus geen omkijken meer naar de levensloopregeling.

De levensloopregeling eindigt op 1 november 2021. Vanaf dan wordt de instelling die de levensloopregeling uitvoert inhoudsplichtig voor de waarde van alle levenslooptegoeden die dan nog op de levenslooprekening staan. Met levensloopinstelling bedoelen we in dit geval een bank, verzekeraar of beleggingsmaatschappij.

Afschaffing levensloopregeling

Sinds de levensloopregeling in 2012 is afgeschaft, kunnen werknemers niet meer levenslopen. Alleen als je als werknemer op 31 december 2011 al een levenslooptegoed had van minstens € 3.000 kun je nog gebruikmaken van de spaarfaciliteiten van de regeling.

Het overgangsrecht voor de levensloopregeling eindigt op 1 januari 2022. Bij deelnemers die op dat moment hun tegoed nog niet hebben opgenomen of uit laten keren, wordt de waarde van het tegoed in het economische verkeer belast.

De instelling die de levensloopregeling uitvoert is verantwoordelijk voor de loonheffing die is verschuldigd op het moment dat de regeling eindigt. In de maanden november en december 2021 hebben zij dan de tijd om de verschuldigde loonheffing op de werknemer te verhalen.

Tegoed opnemen

Neemt de werknemer het tegoed vóór 1 november 2021 op, dan verandert er niets in de huidige gang van zaken. De (ex-)werkgever is dan inhoudsplichtig voor de loonheffingen. Hierbij is het van belang dat hij steeds een nieuw nummer inkomstenverhouding gebruikt bij de aangifte loonheffingen.

Op het online platform Forum Salaris van de Belastingdienst staat een handreiking over hoe jij als werkgever een opname van levenslooptegoed in de aangifte loonheffingen verwerkt.

Leeftijd van werknemer

Hoe je als werkgever omgaat met de opname van het levenslooptegoed hangt af van het geboortejaar van de werknemer. Als hij na 1959 is geboren, dan wordt de opname van het levenslooptegoed gezien als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.

Als werkgever tel je dan de opname bij het reguliere loon op, zodat hij op dezelfde wijze wordt belast. Heeft de werknemer levensloopverlofkorting opgebouwd, dan mag die nog worden verrekend.

Is de werknemer in of vóór 1959 geboren – en was hij of zij op 1 januari 2021 61 jaar of ouder – dan wordt de opname gezien als loon uit vroegere dienstbetrekking. Als werkgever betaal je dan geen premies werknemersverzekeringen, maar werkgeversheffing Zorgverzekeringswet.

Levensloopinstelling wordt inhoudsplichtig

Op 1 november 2021 wordt de instelling die de levensloopregeling uitvoert inhoudsplichtig. De waarde van het levenslooptegoed in het economische verkeer op dat moment wordt dan belast als loon. De instelling moet hierover loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden. En zij moeten hierover aangifte loonheffingen doen.

Werknemersverzekeringen

Voor de werknemersverzekeringen is de deelnemer aan de levensloopregeling géén werknemer van de levensloopinsteling.

Bij de aangifte loonheffingen geeft de levensloopinstelling daarom het volgende op:

  • ´N´ bij de indicaties verzekerd WAO/IVA/WGA, WW en ZW,
  • € 0 bij de rubrieken loon SV, basispremie Aof, gedifferentieerde premie Whk, premie Awf (laag, hoog en herzien), premie Ufo, aanwas in het cumulatieve premieloon voor Awf en Ufo,
  • en ook € 0 bij de rubrieken voor ingehouden bijdrage ZVW en werkgeversheffing ZVW.

Meer weten over “Dit moet je weten over de afschaffing van de levensloopregeling”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0