Self Service HR taken medewerkers

Daarom kunnen ook jouw medewerkers HR taken uitvoeren!

In discussies over Employee Self Service (ESS) hoor ik vaak dat ‘onze’ medewerkers dit niet zouden kunnen. De papieren loonstrook blijft in hun ogen nodig. Evenals alle traditionele processen en papieren formulieren om mutaties centraal te verzamelen voor de personeels- en salarisadministratie. In deze blog laat ik zien waarom ook jóuw medewerkers prima met ESS kunnen werken.

Wat is Employee Self Service?

De volgende activiteiten vallen onder Employee Self Service (ESS):

 • declaraties indienen
 • relatie-, communicatie- en andere CV gegevens bijhouden
 • adreswijzigingen doorgeven
 • wijzigingen in bankrekeningnummers doorvoeren
 • verlof aanvragen
 • loonstroken en jaaropgaven inzien.

Gebruik van tablets en smartphones neemt ieder jaar toe

De situatie anno 2016, de feiten:

 • Al jaren loopt Nederland voorop als het gaat om internetpenetratie en het gebruik van tablets en smartphones.
 • Volgens Eurostat was in 2014 onze internetpenetratie meer dan 95%. Meer dan 90% daarvan gebruikt internet voor onder andere zijn e-mailverkeer.
 • In 2015 gebruikte meer dan 63% een tablet en 81% een smartphone om op internet allerlei zaken te regelen en toepassingen te gebruiken.
 • Ieder jaar neemt het gebruik toe van marktplaatsen, boekingssites en webwinkels. Marktplaats.nl heeft 9 miljoen unieke gebruikers en 6,5 miljoen bezoekers per maand. Daarvan bezoekt meer dan 50% de site via een tablet of smartphone.
 • Daar komt nog bij dat onderzoek in 2015 (TNS/Nipo) heeft uitgewezen dat maar liefst 68% van alle medewerkers zelf allerlei HR-taken wil uitvoeren.

De technologie is er

Er zijn verschillende cloudoplossingen voor e-HRM die gemakkelijk en veilig toegang bieden. Zo kunnen zowel professionals als medewerkers zelf allerlei taken binnen de personeels- en salarisadministratie uitvoeren. Een mooi voorbeeld is ons eigen e-HRM platform NMBRS. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Iedere medewerker en iedere manager krijgt bij ons een eigen log-in account en een app voor zijn tablet en telefoon (Android/IOS) zonder dat dit je ook maar één cent meer kost. Bekijk hier hoe onze e-HRM applicatie werkt.

Het kan dus wel, Self Service of ESS?

Samenvattend kunnen we stellen dat:

 • Zo ongeveer iedereen toegang heeft tot internet.
 • Zo ongeveer iedereen bekend is met allerlei internettoepassingen. Voorbeelden: (tweedehands) spullen kopen en verkopen, reizen en hotels boeken, telebankieren, verzekeringen afsluiten en schades indienen.
 • Zo ongeveer iedereen met de rest van de wereld communiceert via e-mail, Whatsapp, Skype, LinkedIn, Facebook, en Instagram.
 • Meer dan tweederde van alle werknemers HR taken zelf wil regelen.
 • De technologie voorhanden is en het niets extra’s hoeft te kosten.

Het is zélfs goedkoper

Waarom gaan we dus niet massaal Employee Self Service (ESS) gebruiken? Of stem jij jouw personeelsbeleid liever af op de 3 of 4% van de medewerkers die niet mee wil of kan? Reken eens objectief uit wat het jouw organisatie kost om níet digitaal te gaan. Wat kost het om een scala aan verouderde processen, procedures, formulieren en papieren salarisstroken in stand te houden? Gemakkelijk honderd euro of meer extra per medewerker per jaar. Ook als je gebruikmaakt van een dienstverlener voor jouw salaris- personeelsadministratie. Dat kan namelijk ook veel goedkoper.

Als jij eens wil praten over ESS, bel of e-mail me of vul het contactformulier in.

Jos Achterberg

E: jos.achterberg@mastersnetwerk.nl

T: 071-5621655

Meer weten over “Daarom kunnen ook jouw medewerkers HR taken uitvoeren!”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin