compensatie voor transitievergoeding

Compensatie voor transitievergoeding: zo werkt het

3 juni 2021
Door:

Is jouw langdurig zieke werknemer al langer dan twee jaar ziek? En wil je zijn arbeidsovereenkomst beëindigen? In dit artikel lees je alles over hoe je compensatie aanvraagt voor de transitievergoeding. Die moet je namelijk aan jouw medewerker uitkeren na het beëindigen van zijn contract.

Wat is een transitievergoeding?

Beëindig je de arbeidsovereenkomst van een werknemer die al langer dan twee jaar ziek is? Dan ben jij als werkgever verplicht om jouw werknemer een transitievergoeding te betalen.

Voor de transitievergoeding die je hebt betaald, kun je vervolgens een compensatie aanvragen. Dat geldt niet alleen voor transitievergoedingen die dit jaar zijn betaald.

Ook voor dienstverbanden die op of na 1 juli 2015 zijn geëindigd, komen hiervoor in aanmerking. Het aanvragen van compensatie kun je dan dus met terugwerkende kracht doen.

Heb ik recht op compensatie?

Of je recht hebt op compensatie van de transitievergoeding hangt af van jouw situatie. Er wordt gekeken naar de datum waarop:

  • het opzegverbod door ziekte voor jouw werknemer is beëindigd.
  • je de transitievergoeding hebt betaald.

Voorwaarden

Wil je compensatie aanvragen? Check dan of je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • de arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) beëindigd, omdat de werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is/was. Als na twee jaar ziekte het opzegverbod afloopt, mag de arbeidsovereenkomst worden beëindigd.
  • op het moment dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd was de werknemer nog ziek
  • je betaalde hem een transitievergoeding

Als ambtenaar heb je recht op een transitievergoeding als je sinds 1 januari 2020 een arbeidsovereenkomst hebt. En je moet natuurlijk voldoen aan alle voorwaarden 🙂

Vervroegde IVA-uitkering

Krijgt jouw medewerker een vervroegde IVA-uitkering? En heb jij hem een transitievergoeding betaalt? Ook dan kun je een compensatie krijgen. Als jouw medewerker tenminste aan alle voorwaarden voldoet. Da´s logisch.

Hoogte transitievergoeding

Bij het berekenen van de compensatie kijkt het UWV naar de hoogte van de transitievergoeding:

  • waar de werknemer recht op had. Hiervoor neemt men de dag nadat het opzegverbod (na twee jaar ziekte) is afgelopen.
  • die de werkgever uiteindelijk heeft betaald.

De dag waarop het proces is gestart om de arbeidsovereenkomst te beëindigen wordt daarbij als peildatum genomen voor de berekening van de compensatie.

Wat is van invloed op de berekening van de transitievergoeding?

Een aantal situaties zijn van invloed op de hoogte van de compensatievergoeding.

1. Wettelijk maximum

Jaarlijks wordt het maximale bedrag van de transitievergoeding opnieuw vastgesteld. Zo kan de compensatie ook niet hoger zijn dan het maximale bedrag aan transitievergoeding. Alleen als het jaarsalaris van de werknemer hoger was, kan de transitievergoeding iets hoger uitvallen.

2. Gemaakte afspraken

Heb jij met jouw werknemer andere afspraken gemaakt? Bijvoorbeeld dat je hem of haar een langere transitievergoeding betaalt? Dan ligt de compensatie natuurlijk ook iets lager.

3. Werkgeverspremies

Premies die jij als werkgever voor jouw werknemer hebt betaald, worden niet vergoed.

4. Wettelijke rente

De wettelijke rente die jij hebt betaald, wordt ook niet vergoed. Daarbij maakt het niet uit of je dat in een keer of in termijnen hebt betaald.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is de berekening van de transitievergoeding per 1 januari 2020 gewijzigd. Procedures die vóór 1 januari 2020 zijn gestart, worden dus nog berekend zoals dat vóór 1 januari 2020 werd gedaan.

Afhankelijk van situatie

De hoogte van de compensatie die de werkgever kan krijgen, hangt uiteindelijk af van zijn situatie. De precieze berekening wordt per persoon gemaakt. De compensatie die de werkgever uiteindelijk krijgt, is meestal wel lager dan de betaalde transitievergoeding.

Tot wanneer kun je compensatie aanvragen?

Je kunt de compensatie binnen 6 maanden nadat je de transitievergoeding volledig aan je werknemer hebt betaald aanvragen.

Voorbeeld:

Heb je de transitievergoeding volledig betaald voor 1 april 2020? Dan had je dus tot 1 oktober 2020 om de compensatie aan te vragen.

Beoordeling van de compensatie

Hoe lang het duurt voordat jouw aanvraag is beoordeeld, hangt af van wanneer het zogenaamde opzegverbod afloopt. Dus op welke dag jouw werknemer langer dan twee jaar ziek is.

– Loopt het opzegverbod door ziekte vóór 1 april 2020 af?
Dan heeft het UWV 26 weken om een uitspraak te doen over de aanvraag. En heb je recht op compensatie? Dan moet het bedrag binnen 6 weken na de uitspraak op jouw rekening staan.

– Loopt het opzegverbod door ziekte op of na 1 april 2020 af?
Dan moet het UWV binnen 8 weken na het indienen van de aanvraag hun beslissing nemen. Heb je recht op compensatie, dan hebben ze weer 6 weken vanaf de beslissing om de compensatie naar je over te maken.

Wil jij ook alles weten over ondernemen?

Lees meer

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0