bedrijfsfinanciering voorbereiden

7 tips voor het succesvol voorbereiden van een bedrijfsfinanciering

Het is tegenwoordig niet zo makkelijk om bedrijfsfinanciering te krijgen. Naast een bank kun je ook denken aan een particuliere investeerder. Feit blijft dat de succesformule een gedegen plan en voorbereiding is. In dit blog geven we je zeven tips hoe je als ondernemer toch succesvol kunt zijn in het krijgen van bedrijfsfinanciering. 

1. Bepaal de hoogte van jouw bedrijfsfinanciering

Laat je eerst informeren over de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een quick scan door een financieringsspecialist laten uitvoeren. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen wat jouw financieringsbehoefte is. Als je een te grote financiering aanvraagt, loop je het risico dat de aanvraag wordt afgewezen. Maar als je te weinig vraagt, kan het zijn dat je uiteindelijk middelen mist om jouw bedrijf te financieren. 

2. Check of je voldoende eigen vermogen hebt

Een bank kijkt naar de hoeveelheid eigen geld die je inbrengt. Daarbij kijkt hij naar jouw solvabiliteitsratio. Dat is een percentage waarmee de verhouding tussen het eigen vermogen van jouw onderneming en jouw eigen vermogen wordt uitgedrukt. Hoe hoger dat percentage, hoe beter de solvabiliteit. 

3. Kies de juiste financier

Financiers zijn er in alle soorten en maten. Het is daarom belangrijk om de financier te kiezen die je het beste perspectief biedt voor de financiering waar jij behoefte aan hebt. Zo voorkom je namelijk teleurstellingen. 

Banken nemen een beslissing op basis van bewezen historische rentabiliteit. Risicofinanciers doen dat op basis van aannemelijke markt- en groeipotentie. Er zijn daarnaast ook veel informals, oftewel particuliere investeerders, die alleen of samen met andere investeerders deelnemen in ondernemingen. 

Ook moet je rekening houden met de branche en fase waarop de investeerder gefocust is. Sommige investeerders stappen alleen in als jouw onderneming zich nog in de opstartfase bevindt. Andere doen dat juist wanneer je met jouw onderneming wilt groeien. Of juist wanneer er sprake is van een turnaround situatie – dat betekent: wanneer een onderneming na een periode van verlies weer de stijgende lijn te pakken heeft. 

Dan zijn er nog investeerders die van alle details op de hoogte willen blijven. Terwijl anderen juist alleen de hoofdlijnen willen weten. 

Bepaal voor jezelf naar wat voor soort investeerder je op zoek bent. Wat jouw behoeftes zijn, wat past bij jouw onderneming en bij de toekomstplannen die je hebt. 

4. Start met een beknopte samenvatting

De meeste investeerders hebben weinig tijd. Ze krijgen veel financieringsaanvragen onder ogen en kunnen dus in luttele seconden beslissen of ze die aanvraag toewijzen of niet. Het is dus belangrijk dat zodra jij contact legt met een investeerder, je direct tot de kern van jouw aanvraag komt.  

Zodat zij in één oogopslag kunnen zien wat jouw businesscase en de haalbaarheid daarvan is. Is dat niet direct duidelijk, dan verliest de investeerder zijn vertrouwen en interesse. Zorg er dus voor dat je jouw businessplan start met een overzicht van jouw plannen en hun haalbaarheid. Op een heldere, niet-wollige en steekhoudende manier. 

5. Stel een gedegen bedrijfsplan op

Als de investeerder potentie ziet in jouw aanvraag, zal hij naar een volledig bedrijfsplan vragen. Hierin moet een gedetailleerde beschrijving van de investeringscasus staan. De vragen die je in dit plan onder andere kunt beantwoorden zijn:

  • hoe ziet de markt eruit: concurrenten, trends
  • wat zijn de groeiverwachtingen
  • wat is de interne situatie: management, organisatie, partners
  • wat zijn de investeringen
  • welke directe en indirecte kosten verwacht je
  • hoe zit het verdienmodel in elkaar
  • wat is de vermogenspositie
  • wat zijn de kasstromen

Om je kans te vergroten dat de financiering wordt toegekend, kun je er ook voor kiezen om de aanvraag te laten opstellen door een deskundige. Je wordt dan eerder herkend als een professionele en serieuze ondernemer. En dat geeft weer vertrouwen. 

6.  Zorg voor een gedegen voorbereiding

Het beste is om jouw plannen gedegen voor te bereiden. En dat ook zo te etaleren. Een financiering komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Zorg er daarom voor dat jouw bedrijfsplan vooraf is gegaan door tijd, denkwerk en weloverwogen beslissingen. 

Dat jouw boekhouding up-to-date is, is ook een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Het kan namelijk zijn dat de investeerder voor het beoordelen van de aanvraag cijfers van je nodig heeft. En als jouw boekhouding dan een rommeltje blijkt, helpt dat natuurlijk niet mee bij het beeld wat de investeerder van jou krijgt. 

Aan iedere investering zitten ook knelpunten of risico’s. Dat weet iedereen, en vooral investeerders. Wees daar dus transparant in. Beschrijf de mogelijke risico’s en lastige situaties waar je bij deze investering mee te maken zou kunnen krijgen. Dat geeft alleen maar aan dat je alle mogelijke situaties hebt geanalyseerd. En dat je een realistische kijk op de zaken hebt. Dat biedt vertrouwen. 

7. Check de financieringsvoorwaarden

Wat gebeurt er als je onverhoopt niet kunt betalen? Weet je of de financier de voorwaarden kan wijzigen? Om ervoor te zorgen dat je niet plotseling in de problemen komt, is het essentieel om je van tevoren goed te informeren voordat je een financieringsverplichting aangaat. Denk daarbij ook aan de hoogte van de rente en welke zekerheden de investeerder van je vraagt. 

Meer weten over “7 tips voor het succesvol voorbereiden van een bedrijfsfinanciering”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0