fiscale steun corona

6 x fiscale steun voor ondernemers tijdens corona

Afgelopen week kondigde het kabinet een 6-tal nieuwe regelingen voor ondernemers aan. Zo wordt onder meer het gebruikelijk loon verlaagd, het urencriterium versoepeld en is er een ruimere verliesverrekening.

Gebruikelijk loon verlaagd

Als ondernemer mag je voor de loonheffingen tijdelijk van een lager loon uitgaan. Dat moet in verhouding zijn met de omzetdaling. 

Deze regeling is vergelijkbaar met de regeling die tijdens de kredietcrisis en in 2009 getroffen was. Voor een gemiddelde ondernemer komt het voordeel op zo´n 6.200 euro. 

Urencriterium versoepeld

Om te voorkomen dat ondernemers het recht op ondernemersaftrek verliezen, wordt het urencriterium versoepeld. 

Van 1 maart tot en met 31 mei 2020 gaat de Belastingdienst ervan uit dat ondernemers ten minste 24 uur aan hun onderneming hebben besteed. Ook al is dat misschien niet het geval. 

Ben je als ondernemer afhankelijk van het seizoen, zoals in de horeca- of festivalbranche, dan val je ook onder deze regeling. 

Het voordeel komt op zo´n 1.800 euro per ondernemer. 

Werkkostenregeling verhoogd

De vrije ruimte in de werkkostenregeling wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom. Zo hebben werkgevers iets meer ruimte om hun werknemers tegemoet te komen met bijvoorbeeld een bloemetje of een cadeaubon. 

Verliezen opgeven bij VPB 2019

Ondernemers die vennootschapsbelasting-plichtig zijn, mogen de verliezen die zij verwachten te lijden in aanmerking nemen bij het bepalen van de winst voor 2019. 

Ondernemers kunnen het verwachte verlies in 2020 als ´coronareserve´ ten laste van de winst van het jaar 2019 brengen. Deze reserve mag alleen niet hoger zijn dan de winst in 2019. 

Het opgeven van je verliezen zou eigenlijk pas aan het einde van dit jaar kunnen. En dan zou het pas begin 2021 of later verrekend worden. Dat vond het kabinet te lang duren. 

Dankzij deze regeling ontvangt een gemiddelde bv al dit jaar zo´n 25.000 euro. 

´Wet excessief lenen´ voor DGA´s uitgesteld

Het wetsvoorstel ´Wet excessief lenen bij eigen vennootschap´ wordt uitgesteld tot 1 januari 2023. Zo hebben DGA´s tot eind 2023 de tijd om zich voor te bereiden en schulden aan de eigen vennootschap af te lossen. Hierbij gaat het om schulden hoger dan € 500.000, exclusief eigenwoningschulden. 

Betalen van hypotheek uitgesteld

Ondernemers met een hypotheek kunnen gebruikmaken van een betaalpauze. Als ze tijdens de coronacrisis niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, kunnen ze voor maximaal zes maanden een pauze van rente en aflossing aanvragen bij hun kredietverstrekker. 

De aflossingsachterstand hoeft niet uiterlijk 31 december 2021 te worden terugbetaald. Er zijn twee manieren waarop je dit kan terugbetalen:

  • je kunt het uitsmeren over de resterende looptijd van maximaal 360 maanden, of
  • je kunt ervoor kiezen om de resterende lening te splitsen. Zodoende kun je het apart betalen binnen bijvoorbeeld vijf jaar. 

Meer weten over “6 x fiscale steun voor ondernemers tijdens corona”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0